Blog: Duurzaamheid no-nonsense omgedacht.

Duurzaamheid no-nonsense omgedacht.

De beste manier om duurzaam te zijn is natuurlijk om geen nieuwe spullen te kopen maar om te gebruiken wat je hebt. Dat wordt wat moeilijk als je continu met je kin op je bureaublad zit omdat de gasveer in je bureaustoel kapot is. Als je met blokjes moet gaan werken om te voorkomen dat je tafel staat te wiebelen. Of met grote spijkers in de weer moet om de boel voor instorten te behoeden.

Verouderd meubilair en dan?

De spullen wegbrengen om te laten maken is een ander alternatief. Goed voor de locale economie. Tenminste als je een locale meubelmaker uitnodigt om de boel weer in elkaar te timmeren en niet je spullen opstuurt naar China. Maar soms is ook dat geen optie meer. Een product heeft nu eenmaal een bepaalde levensduur. En even voor de duidelijkheid. Dit heeft niets te maken met de tijd die nodig is om iets economisch af te schrijven.
Soms helpt gewoon niets meer en moet je met lede ogen afscheid nemen van je bureaustoel met dat  kuiltje erin dat helemaal door en voor jouw gemaakt is. Het is tijd om een bedrijf te zoeken die het meubilair voor jou op komt halen. Zij zullen het dan in onderdelen uit elkaar halen zodat de reststoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt kunnen worden.
Even googelen en je hebt zo een hele lijst mogelijkheden.

Heb je een beperkt budget?

Kijk dan eens bij hetzelfde bedrijf dat je geliefde stoel heeft opgehaald naar een mogelijke “nieuwe”stoel. Vaak hebben deze een enorme voorraad aan meubilair dat nog prima meerdere jaren mee kan of dat met een spuitbus, plakfolie of nieuwe bekleding helemaal gaat passen in jou kantoor. De levensduur van een dergelijk product is natuurlijk wat beperkter dan echt nieuw meubilair. Maar voor de meesten van ons is een tafel die nog makkelijk 10 jaar mee gaat een prima alternatief. Daarbij komt dat met die spuitbus, dat plakplastic en dat nieuwe stofje een product wordt gecreëerd waarvan er maar 1 op de hele wereld bestaat. Dat heeft natuurlijk ook wel iets. Bijkomend voordeel is dat je beste vriendjes wordt met de locale stoffeerder.

Toch liever iets dat helemaal nieuw is?

Dat is niet moeilijk. Tegenwoordig is alles “groen”, “duurzaam”, “milieuverantwoordelijk” en weet ik niet wat. Maar weet wel; waar het onder de streep op uit komt is dat er een hoop energie en materialen nodig zijn om die nieuwe spullen te maken. Daar is niets mis mee. Als we ons dat maar wel realiseren en ons niet in de luren laten leggen door allerlei verkooppraatjes. Verhalen over het feit dat het product als u het niet meer wilt hebben zal worden opgehaald en in zijn onderdelen uit elkaar zal worden gehaald zodat deze kunnen worden gerecycled. Verhalen die vertellen dat deze stoel is terug genomen en weer als nieuw is opgeknapt zodat u (voor de prijs van een nieuwe stoel) een hergebruikte stoel krijgt. Verhalen die u vertellen dat het bureaublad volledig recyclebaar is en u het als het ware in de grond kan stoppen waarna het volledig zal worden afgebroken. Blij om dat te horen over dat houten bureaublad. Zal toch een zooitje worden in het bos als een boom niet zou verrotten.
Hierbij zeg ik dus heel duidelijk niet dat je dus die producten maar niet moet kopen. Absoluut niet. Ik reken veel bedrijven die zich richten op kantoor en projectinrichting tot de groep van mijn goede contacten. Het enige waar ze zich aan schuldig maken is het feit dat ze hun producten willen verkopen. Net zoals elk ander bedrijf. En als de maatschappij gilt om “eco” en “groen”; dan willen ze deze maar al te graag ter wille zijn.
Er zijn een paar bedrijven die milieuvriendelijkheid in hun DNA hebben zitten. Gek genoeg zijn dit vaak de bedrijven die helemaal niet zo schreeuwen over milieuvriendelijkheid en duurzaam. Dat soort aspecten zijn voor hen zo vanzelfsprekend dat daar eigenlijk gewoon niet over wordt nagedacht. Dat is als het ware een natuurwet en die hoef je niet telkens uit te leggen. Net zo min als het feit dat het niet nodig is om continu mensen uit te moeten leggen hoe de zwaartekracht werkt. Daarvoor is het nog vroeg genoeg als diverse individuen plots beginnen te zweven.

Denk na en benut kansen.

De aanschaf van nieuw meubilair is echt geen doodzonde zolang het met beleid en overweging wordt gedaan. Kantoor en projectinrichters moeten tenslotte ook eten nietwaar.
Belangrijk is dat je bij de keuze van het nieuwe meubilair niet alleen maar naar de leuke plaatjes kijk. Want geloof me. Met de tegenwoordige technieken weet men zelfs een betonblok nog een “zacht” uiterlijk te geven. Het is vooral belangrijk om binnen je organisatie na te gaan wat er nu eigenlijk nodig is. Vervang niet zomaar 6 tafels omdat deze er nu ook staan. Want dan ben je bezig met een dure cosmetische operatie. Nieuw meubilair geeft je juist de mogelijkheid om lang gehoorde klachten van je personeel eens goed aan te pakken. Klachten zoals:
✓ Er is te veel herrie
✓ Er zijn niet genoeg vergaderkamers
✓Ik kan nergens rustig een verslag lezen.
Want hoe groot deze open deur ook is; veel mensen geloven nog steeds dat een andere tafel al deze problemen op magische wijze gaat oplossen. Nu kan ik zeggen dat ik in mijn activiteiten heel wat magie verwerk. Maar een dergelijke magische spreuk ben ik nog niet tegen gekomen. Ik hou me dus van harte aanbevolen…

TERUG