Blog: Fantasy en bedrijfsinrichting; dat gaat toch niet samen!?

Fantasy en bedrijfsinrichting; dat gaat toch niet samen !?

Afgelopen week kreeg ik deze vraag opnieuw. Dus het leek mij een mooie gelegenheid om dit onderwerp eens uit te diepen. Ik krijg deze vraag wel vaker. En mijn reactie daarop is altijd: “Waarom zou het niet samen gaan?” Het antwoord dat ik krijg zegt meestal heel veel over de persoon die ik op dat moment spreek en het bedrijf waar ik op dat moment op bezoek ben.

Het grootste probleem is dat mensen de woorden ‘werken’ en ‘zakelijk’ niet kunnen verbinden met ‘plezier’ en ‘wens’. Het resultaat is dat men verstrikt raakt in ‘saaiheid’ en ‘redelijkheid’.  Mensen durven nauwelijks meer een wens te uiten die niet in het gangbare stramien past. Hoe knellend en beperkend deze banden ook zijn. Het grappige is dat deze mensen bijna altijd in het gesprek aangeven dat ze ‘de muren wat kaal vinden’ of dat het allemaal ‘wel wat minder strak mag’ of iets van die strekking. Daarna wordt deze opmerking snel gevolgd door een reeks zakelijke uitingen. Alsof ze zich  schamen voor hun eerdere opmerking.

Maar wat is er mis met een kantoor waar mensen met plezier rondlopen? Wat is er mis met voor je gevoel onrealistische wensen. De mooiste uitspraak die ik ooit tegen kwam is: “Het is niet moeilijker of ingewikkelder om groot te dromen. Het kost ook net zo veel energie als kleine wensen.” Dus waarom dan je tijd verspillen aan kleine wensen en klein dromen? Waarom blijven we hangen in ‘redelijk’ en ‘volgens de gangbare normen’. Waarom gaan we niet voor iets dat ons echt verder helpt en aan de buitenwereld laat zien wie we echt zijn als bedrijf en waar we voor staan. Voorkom dat je gaat lijken op al die bedrijven die aangeven dat ze dynamisch zijn en waar medewerkers opgesloten zitten in hun eigen kantoor. Die aangeven creatief mee te willen denken;  met de standaard posters aan de muur als ‘kunstwerk’. Die bedrijven die vooruitstrevend zijn; met hun desktops op de tafels en waar je alleen het wifi signaal van de buren kan opvangen. Die klantgericht zijn; zonder ontvangstruimte voor gasten.  Bedrijven die aangeven dat ze jouw helemaal gelukkig gaan maken met hun diensten; maar waar de medewerkers rondlopen met een frons op hun gezicht.

Waarom leef je als bedrijf niet datgene dat je je klanten voorspiegelt? Waarom ben je zo bang om je te laten zien; om op te vallen? Ben je niet trots op je bedrijf? Waarom verschuil je je dan achter het oer Hollandse credo “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”?

En natuurlijk is het niet mijn bedoeling om een circus van te maken van het Nederlandse kantoorlandschap. Maar iedereen kan gebruik maken van de huidige stand van de techniek, kennis, middelen en materialen. Durf te dromen. Durf te wensen. En droom en wens dan gewoon lekker groot. Je zult merken dat alles dan ook meteen veel makkelijker wordt. Want in een wereld zonder beperkingen gaat alles gewoon veel makkelijker. En als je dan kan dromen. Ga er dan eens over nadenken welke stappen je kan nemen om die fantasie om te zetten naar de werkelijkheid.

Dit is dus de reden dat mijn website een fantasy thema heeft. Omdat ik wil dat mensen weer gaan dromen en gaan wensen. Laten we ons eigen sprookje maken. Het is niet moeilijk. Het begint heel eenvoudig met de woorden: Ik wens…

En ik ben zo benieuwd naar jullie wensen.

TERUG