Blog: Het ´Nieuwe Werken´; de perfecte manier om facilitair te bezuinigen

Het ´Nieuwe Werken´; de perfecte manier om facilitair te bezuinigen

Voor iedereen die het nog niet wist en de afgelopen 10 jaar onder een steen heeft gezeten, hier een uitleg over wat dat ‘nieuwe werken’ precies inhoudt. Even lekker kort door de bocht. In de filosofie van het ‘Nieuwe Werken’ heeft niemand meer een eigen bureau. Als medewerker moet je zelf maar zien waar je die dag wil gaan zitten. En omdat er dus geen tafel specifiek is voor Jan of Anneke kan deze tafel ook bezet worden door Johan en Annet. Bij de planning kijk je als facilitair manager dus naar de gemiddelde bezettingsgraad van je kantoor en dat gemiddelde hou je aan bij het aantal te realiseren werkplekken. Naast het feit dat dat qua vierkante meters toch al snel een besparing op levert van zo’n 30 – 40%; creëert het ook een interessante concurrentiestrijd op de werkvloer op die dagen dat het aantal medewerkers boven het gemiddelde stijgt.

In het ‘Nieuwe Werken’ is bewegen ook erg belangrijk. Zoals de slogan zegt: “Zitten is het nieuwe roken.” In dat opzicht is het dus helemaal niet raar als er per verdieping nog maar 1 printer en 1 koffiemachine is. En als het even kan is het nog beter dat er maar 1 van elk in het hele pand te vinden is. Dat scheelt aanschaf van apparaten en onderhoudt. Ook stimuleert het het papierloze kantoor. Medewerkers zullen namelijk veel minder printen omdat ze geen zin hebben om naar de printer te lopen. Het bijkomende voordeel is natuurlijk dat medewerkers moeten opstaan op hun print te halen of een kopje koffie. Al dit opstaan en zitten maakt daarom de aanschaf van zit-sta meubilair overbodig. Binnen dergelijke bedrijven is de medewerker al lang blij als hij even kan gaan zitten.

Ook het lekkere basic uiterlijk van de kantoorpanden die tegenwoordig hot en trendy is kan veel doen voor je balans. De kosten voor een plafond kan je sowieso schrappen. Alles mag lekker industrieel en in het zicht blijven. Voor de vloerafwerking kan je kiezen voor de betonvloer. Misschien moet je hem even wat beter afwerken maar duurzamer kan je het niet krijgen. Blijft mooi, komen geen vlekken op en is makkelijk schoon te maken. En in tegenstelling tot vloerbedekking is deze absoluut na een jaar of 5-10 niet aan vervanging toe. Een ander voordeel van deze trend is dat verhuizen eigenlijk weinig tijd in beslag neemt. Je trekt alles uit het ‘nieuwe’ pand en je kan inhuizen.

Concluderend kunnen we zeggen dat het invoeren van het ‘Nieuwe Werken’ ervoor zorgt dat je als bedrijf minder vierkante meters nodig hebt en met minder en eenvoudiger meubilair de boel kan inrichten. Als je daarnaast inricht met een Industriële look kan je ook de verdere afwerking achter wegen laten of tot een minimum beperken. Door dit alles te combineert met een beleid waarbij medewerkers worden gestimuleerd om regelmatig van hun bureau op te staan kom je onder de streep toch op een aardige besparing uit.

En zo ben je als bedrijf zonder al te grote uitgaven weer helemaal bij de tijd en voldoe je weer aan alle eisen die de huidige medewerker aan de ‘moderne’ werkvloer stelt.

P.S. En als je het iets minder kort door de bocht wil. Laat dan even je naam en mailadres achter en ik stuur je een iets uitgebreider verhaal hoe je met het ‘Nieuwe Werken’ kan besparen.

TERUG