Blog: Hoe maak je een goede profielfoto van je bedrijf?

Hoe maak je een goede profielfoto van je bedrijf?

Het was weer zover. Nieuwe profielfoto’s voor social media. Persoonlijk vind ik dat je om de zoveel tijd even je uiterlijk op het internet moet opfrissen.
Ik kom wel eens mensen tegen die ik alleen nog maar online “ken”, die ik in de dagelijkse realiteit straal voorbij loop. Hun profielfoto is dermate oud of van zo’n positieve of negatieve hoek genomen dat ik ze gewoon niet herken.

Ongemakkelijk lachen in de camera.

Nu ben ik niet zo dat je van zo’n foto geen feestje mag maken. Je mag hem best een beetje oppoetsen. Je zit natuurlijk niet te wachten op een variantje  pasfoto. Het voordeel bij deze laatste is dat je in ieder geval niet meer mag lachen. Ettelijke jaren geleden zag je mensen bij de plaatselijke boekhandel nog heel erg ongemakkelijk lachen in de camera. En daarna 10 jaar vast zitten aan zo’n fake smile. Een ander nadeel is dat iedereen er tegenwoordig als de eerste de beste crimineel uit ziet in zijn paspoort. Ben er nog steeds niet achter of dat een voordeel of een nadeel is als je aan de grens van één of ander vaag land staat. In ieder geval is dit niet de associatie die we willen oproepen als mensen op ons sociale profiel rondneuzen. Vliegen vang je natuurlijk beter met stroop dan met azijn.
Aan de andere kant kan je ook te ver doorschieten en jezelf zo photoshoppen dat je zo de Voque in kan. Want dan herkent ook geen mens je meer.

Het leven is geen sprookje.

Ik vind het belangrijk dat de foto weergeeft wie je bent en wat je belangrijk vindt, waar je voor staat. Of dat super zakelijk moet zijn .. dat is je eigen beslissing.
In mijn geval ben ik gegaan voor plezier. Ik vind dat werken leuk moet zijn. Je werk moet een plek zijn waar je je prettig voelt en waar je je op je gemak voelt. Waar je met trots en plezier mensen kunt en mag ontvangen.
Vaak krijg ik te horen dat een sprookje is en het werkelijke leven toch wat anders in elkaar zit. Dat vindt ik altijd jammer om te horen. Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die bewijzen dat het allemaal veel beter gaat als mensen plezier hebben in hun werk, als ze datgene kunnen doen waar hun hart ligt en waar ze ook goed in zijn. Het levert voor iedereen meer op. De persoon zelf maar ook de partner en kinderen thuis, de collega’s en de baas die zijn winst alleen maar ziet stijgen.

Denk niet in bureaus en stoelen.

Bij de inrichting van een bedrijfspand wordt nog veel te veel gedacht in termen van bureaus en stoelen in relatie tot de hoeveelheid mensen die er werken.  En het spijt mij om het te moeten zeggen. Maar dat is echt niet meer van deze tijd. Je vraagt je medewerkers op de administratie toch ook niet of zij hun werk voortaan weer op papier willen uitvoeren of vooruit een 486 computer. (Voor de jongeren onder ons… uiterlijk: enorme doos; beeldscherm grootte: samsung S9plus.) Daarmee wil ik niet zeggen dat die tafels en stoelen er niet moeten komen. Daarmee wil ik alleen aangeven dat dat niet het uitgangspunt moet zijn. Net zoals een profiel foto moet weergeven wie jij als persoon bent en waar je voor staat moet het interieur van je bedrijf staan voor datgene waar jij als bedrijf voor staat. Je waarden, je normen. Ga rustig voor een strak ingedeelde hiërarchie verdeeld over diverse kamers met bureaus en stoelen; als dat is wat je wilt uitstralen.

Maar ik ga voor dat sprookje. Ik wil dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en er met nog meer energie vandaan komt. Ik wil die magie creëren. En wat die toverstaf betreft. In het allerlaatste geval kan ik er iemand altijd nog mee op zijn hoofd timmeren om hem van gedachten te laten veranderen…

 

 

TERUG