Blog: Ik verkoop geen tafels en stoelen

Ik verkoop geen tafels en stoelen

En als ik dan toch bezig ben… ik loop ook niet rond met kussens of kaarsjes en gooi al helemaal geen plaids over banken voor een lekker huiselijk sfeertje.
Wat ik dan wel doe??? Eigenlijk wat ik nu en hier doe. Uitleggen wat de effecten zijn van een werkomgeving op de medewerkers en hoe je deze kennis kan gebruiken om niet alleen een heel mooi kantoor te maken maar vooral een kantoor dat werkt, functioneert en waar je geld mee kan verdienen.
En ja… daar horen uiteindelijk tafels en stoelen bij. Maar veel belangrijker is de vraag hoe jij met die tafels en stoelen geld wil verdienen.

CEO’s en facilitair medewerkers kijken te vaak niet verder dan die tafels en stoelen terwijl ze naar mijn mening maar 5% uitmaken van het eigenlijke proces. Want waarom heb je die tafels en stoelen nodig? Die wil je toch hebben zodat je medewerkers hun werk kunnen doen. Waardoor bestaande klanten hun producten krijgen. Die daar dan weer heel blij mee zijn. Er centjes voor betalen en bij voorkeur anderen vertellen over dat geweldige bedrijf dat die fantastische producten maakt. En er nog meer centjes binnen komen.
Want laten we eerlijk zijn. We hebben een bedrijf omdat we er geld mee willen verdienen. We willen niet precies quitte spelen en al helemaal geen verlies draaien. Werken is leuk maar het moet wel wat opleveren. Anders begonnen we wel een filantropische stichting of gingen de hele dag buiten, of nog beter op een tropisch strand, in een hangmat liggen. Toch….???
Als het uitgangspunt is om geld te verdienen. Dan zullen er medewerkers moeten zijn die die die centjes binnen halen. (Tenzij je natuurlijk zzp-er bent.) Die medewerkers hebben een plek nodig om hun werk te doen. Dus is de gangbare gedachte… We zetten wat tafels en stoelen in een ruimte, en dan rollen die centjes vanzelf wel binnen.

Ben ik nu echt de enige die de fout in deze gedachtestroom ziet. Die gedachtegang van centjes naar werk … die is nog wel te volgen. Mijn moeder zei vroeger altijd al “Wie niet werkt zal niet eten. “ Maar die gedachten gang van medewerkers naar tafels en stoelen… dat blijf voor mij een raadsel.

Als medewerkers hun werk moeten doen is het dan niet veel beter eerst te vragen: “Wat is de beste ondersteuning die ik mijn mensen kan bieden zodat ze dat werk ook daadwerkelijk kunnen doen?
En welke idioot heeft bedacht dat het antwoord op deze vraag een stoel is??? Al gaat hij 2 miljoen keer traploos op en neer en al is ie volledig responsive en smart tot in zijn kern. Denk je nu echt dat door alleen deze stoel je medewerkers hun werk kunnen doen?
En als dat dan zo was… waarom krijgt iedere medewerker dan niet een super de luxe lederen directie fauteuil van een slordige 1250 euro? Nu …. Geef eens antwoord?

Dus het zit hem niet in die stoel. En ook niet in die tafel.

Daarom zeg ik ook dat ik geen tafels en stoelen verkoop. Ik verkoop een inrichting die WERKT. Die zorgt dat je medewerkers met een big smile, ook op een maandag, hun werk doen zodat jij als CEO centjes verdient.

TERUG