Blog: Moodboard

Moodboard; kleuterschool gepruts of zinvol hulpmiddel

Er zijn er die er absoluut niets mee te maken willen hebben, dat kleuter geplak en geknip. Ze hebben wel wat beters te doen.

Communicatie is een vak apart zeg ik altijd en het is nog steeds onmogelijk om een ander in je hoofd te laten kijken. Er zijn opdrachtgevers die mij enthousiast vertellen over die fantastische plek waar ze zijn geweest, dat ze dat zo mooi vonden en dat ze dat ook willen. Probleem is alleen dat de andere partij ook op die plek moet zijn geweest anders wordt het wel heel moeilijk. En dan nog. De aandacht van de ene partij kan getrokken worden door de kleuren in combinaties met de materialen terwijl de andere partij meer aandacht heeft voor de architectuur, de stalen deurframes en de hoogte van het pand.

Ik maak ook situaties mee dat opdrachtgevers aangeven dat ze iets groen willen hebben. Prima. Ik vraag dan meteen even wat voor soort groen. Grasgroen, olijfgroen, mosgroen, zeegroen, heldergroen, donkergroen, kerstgroen, rijksgroen, lichtgevend groen… Onbegrijpelijke blikken zijn dan het resultaat. Nee; ze willen gewoon groen. Maar wat is gewoon groen? Dat is voor mij totaal iets anders dan dat het voor jou (mijn lezer) is.

Communicatie is op zich al moeilijk genoeg. Als je dan ook nog een ander iets heel specifiek moet omschrijven zdat deze exact hetzelfde voor ogen heeft als dat jij dat hebt; dat is min of meer onmogelijk. En daar zit dan ook de kern van het verhaal. De ander moet zien wat jij ziet. En dat kan dus alleen via beelden. Daarom is dat moodboard zo gek nog niet. En tegenwoordig hoef je het echt niet meer allemaal op een paneel te plakken. Er zijn allemaal online programma’s en tools die je kan gebruiken. De meest gebruikte is pinterest. Hier kan je eenvoudig en kosteloos een enorme hoeveelheid afbeeldingen plaatsen.

Je kan afbeeldingen verzamelen van vormen, materialen en producten die je leuk vindt. Aangeven welke kleuren je aanspreken. Een afbeelding erbij doen van dat pand dat je zo mooi vond en een detail van een vensterpartij of een trap. Een moodboard gaat niet alleen over de sfeer die je wilt bereiken. Het gaat ook gewoon om wat je wilt bereiken. Het is een manier om ervoor te zorgen dat de neuzen allemaal dezelfde kant uit staan en dat iedereen weet wat wordt bedoeld als we het over groen hebben.

En voor wie ze wil zien. Mijn moodboards zijn te vinden op https://nl.pinterest.com/alettazeeman/_created/

TERUG