Blog: Verhuizen naar een ouder pand

Verhuizen naar een ouder pand

Veel CEO en directieleden staren zich blind op mooie nieuwe panden op een new and upcomming industrieterreinen. Deze week wil ik graag de aandacht leggen bij de oudere panden. Panden in vaak mooie en levendige  omgevingen en met een volwassen boom voor de deur. Die panden die vaak direct worden afgedaan omdat ze niet meer aan de eisen van de tijd zouden voldoen. Juist die panden zijn met wat TLC om te toveren tot ware kunststukjes. Kunststukjes met een geschiedenis, een verhaal en een statement.

Veel te vaak gooien we van alles maar tegen de vlakte omdat nieuwbouw zoveel goedkoper zou zijn, omdat het toch niet meer te redden is. Hierbij gaan we dan volledig voorbij aan vernietiging van soms een stukje cultureel erfgoed, een markant omgevingsgebouw en kapitaalvernietiging om maar niet te spreken van de CO2 voetafdruk die we daarmee genereren, hoe energie neutraal het gebouw dat we erop zetten ook is. Verder is de zogenaamde hopeloosheid van de situatie vaak onterecht en eerder een weerspiegeling van de beperkte visie en het totale gebrek aan creativiteit van de betrokkenen.

Juist in de moderne tijd zijn er heel veel mogelijkheden om een gebouw dat constructief gezien nog in goede staat is, naar de huidige eisen van de tijd om te vormen. Niet in het laatst omdat juist de huidige tijd zoveel mogelijkheden heeft. Je hoeft geen internetkabels meer overal aan te leggen. Lang leve (goed beveiligde)wifi. Veel apparaten kunnen op een slimme manier wireless worden opgeladen. Energielabel onvoldoende? Na-isoleren is geen bijzonderheid meer. Daarnaast is het zo dat zeker de panden van rond 1930 vaak uitermate solide gebouwd zijn met regelmatig dikke stevige muren. Hier geen hele wanden van glas of een dunne multiplex wandafwerkingen. En een goed geïsoleerd gebouw hoef je ook minder te koelen; om de simpele reden dat de temperatuur minder snel oploopt.

Mocht dit alles toch wat ingewikkeld zijn dan kan je er altijd nog voor kiezen om bepaalde  gevels of specifieke gevelbekleding te vervangen. Wat ook mogelijk is, is om een soort van schil om het gebouw heen te maken.  Je kan bepaalde verbindingen leggen tussen gebouwen of de ruimte voorzien van overkappingen of een atrium. Hierdoor ontstaat daarnaast als extraatje meer bruikbare vloeroppervlak. Wat ook ontstaat is een bepaalde magie in of met het gebouw zelf. Het gebouw wordt verpakt, verhult en zal anders tonen en gebruikt worden. En dat alles zonder dat de eigen identiteit van het oorspronkelijke gebouw wordt aangetast.

Daarnaast levert het ook nog iets anders op. Hoe goed blijf jij en je bedrijf in het geheugen van je bezoekers zitten als je in het derde beton/glasblok van rechts op het nieuwe industrieterrein zit? En hoe zal je worden herinnerd in dat super aangepast markante gebouw aan de rand van het centrum met dat geweldige atrium dat vlak bij het park ligt? Lopen jouw medewerkers tijdens hun pauze een lekker rondje over het industrieterrein of gaan ze lekker door de stad of in het park wandelen? En wat zegt jouw bedrijfspand over jouw normen en waarden? Want dat is iets waar je klanten meer en meer naar zullen kijken.

Ik ben van mening dat in oude gebouwen nog meer dan genoeg leven zit…..

TERUG