Blog: Waarom de 1,5 meter economie in bedrijven totale onzin is

Waarom de 1,5 meter economie in bedrijven totale onzin is en wat we dan wel moeten doen

We moeten ons instellen op een 1,5 meter economie zegt de minister president. Ik zie collega inrichters dit direct oppakken. En ik snap het. Het bekt natuurlijk lekker. Verder wakkert het het vlammetje van onzekerheid en angst lekker aan. Wat nu als we onderhand weer aan het werk moeten? Hoe zit dat dan met die 1,5 meter? Ik zie van die prachtige tussen wandjes en schermen verschijnen of bedrijven die diezelfde tussen wandjes aanbieden om verpleeghokjes te creëren om meer mensen te kunnen ‘isoleren’. Ik zie plattegronden die 1,5 meter proof zijn gemaakt. En ik moet bijna lachen als het niet om te huilen was. Dat staat ongeveer gelijk aan het advies dat Trevor Noah van de Daily Show President Trump gaf met betrekking tot het corona virus. Volgens hem kon de president die muur in het zuiden gewoon een meter of 4 hoger maken. Dat zou het virus wel tegen houden.

Ik ben mijn werkend leven ooit begonnen als HBO verpleegkundige. Mij hoef je dus niets wijs te maken over gezondheid en ergonomie. En ik weet uitstekend hoe een besmetting verloopt en ook hoe ze kan worden voorkomen. Dus die tussen wandjes… dat gaat hem echt niet worden. Even daar gelaten dat de meeste mensen een bureau hebben van minimaal 1 meter breed en ruim 1,5 meter lang. Dus als we ‘naast’ elkaar zitten… zitten we al ruim 1,5 meter van elkaar af.

Maar waarom dit echt niet gaat werken. Of we het willen weten of niet. We zijn als mensen nu eenmaal sociale dieren. We hebben menselijk contact nodig om te kunnen presteren. De meesten van ons hebben gemerkt dat we het nu, vanuit huis ook wel op de 1 of andere manier kunnen redden. Maar we missen onze collega’s. We hebben het sociale contact nodig. We willen ons deel van een groep of organisatie voelen.

Dit is geen onbekend fenomeen. Toen steeds meer mensen begonnen thuis te werken; (Gewoon omdat ze het prettig vonden. En geef toe. Het heeft ook zo zijn voordelen en scheelt velen van ons minimaal 2 uur op een dag aan reistijd.) gaven ze al snel aan dat ze zich een beetje op een eilandje voelden en toch graag zo nu en dan op kantoor kwamen om te overleggen met collega’s of welke reden ze zichzelf ook gaven. Feit is gewoon dat als je voor een bepaalde organisatie werkt je je ook verbonden wil voelen met deze organisatie en de mensen die daar werken.

Ook is onze manier van werken in de afgelopen jaren sterk veranderd. We zijn geen eilandjes meer maar meer drijvende pontons die op diverse plekken aanmeren. Lees. We werken in project groepen. Dan eens met die en dan weer met die. We overleggen, breken op in kleine subgroepjes en werken direct met 1 of 2 collega’s aan een bepaalde taak. Dit zorgt er voor dat ons werk interessant blijft maar vooral dat we ingezet worden waar onze expertise nodig is in plaats van dat we saai en repeterend werk uitvoeren. We willen overleggen, brainstormen, de energie voelen, geïnspireerd raken. En dat gaat verrekte moeilijk via een beeldscherm of vanaf 1,5 meter.

Maar hoe gaan we dat dan wel doen als we weer aan het werk mogen gaan. Het is niet ingewikkeld. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Bescherm jezelf en je collega’s door gewoon elke dag opnieuw bij jezelf na te gaan of je bepaalde symptomen hebt. Stel jezelf de vragen: Heb ik verhoging, ben ik futloos of heb ik een nare droge hoest? En zo ja… dan blijf je een paar daagjes thuis en werk je gewoon net als nu vanuit huis. Tot je zeker weet dat je wel of niet besmet bent.

Jammer genoeg zie ik op het moment een heel stigmata ontstaan op het feit dat mensen corona hebben. Ze durven het niet te vertellen. Want wie weet wat anderen zullen zeggen. Wat een onzin!!!!! Het is niet bepaald zo dat dit is veroorzaakt door een zeg maar flamboyante levensstijl of zo. We hebben er niets aan als deze mensen in ‘het geheim’ honderden andere mensen gaan besmetten omdat ze niet durven zeggen dat ze corona hebben. Neem je verantwoordelijkheid! Informeer de mensen met wie je in de afgelopen dagen nauw contact hebt gehad dat ze mogelijk besmet zijn. Deze mensen zullen zichzelf extra nauwgezet moeten controleren. Zet jezelf in strenge quarantaine inclusief de mensen die bij je thuis wonen want zij zullen met zeer grote waarschijnlijkheid ook besmet raken of het al zijn. Dus blijf echt volledig thuis. Laat je boodschappen bezorgen. Zet geen voet buiten de deur. Zorg voor echt 0 contact met anderen zodat je het niet kan over dragen. En als je er weinig last van hebt of het gewoon als een flinke verkoudheid ervaart… ik zou zeggen gefeliciteerd. Jij kan het in ieder geval niet meer krijgen en bent vanaf nu immuun. Je hoeft je dus nergens meer zorgen over te maken.

En wat die hele 1,5 meter economie betreft…. Totale onzin!!!. We kunnen ons werk tot in lengte van dagen niet doen vanaf 1,5 meter. We zien wat voor effect dat nu heeft. Willen we voor altijd zo door gaan? Nee! Natuurlijk niet! Als sociale dieren hebben we de nabijheid nodig. Beter gezegd het is een ingebakken instinkt dat in ons zit om ons te beschermen in een groep. Nog even alle economische problemen, faillissementen en beperkingen van een 1,5 meter economie daargelaten. Van de andere kant bekeken kunnen we concluderen dat het niet voor altijd zal zijn. Slechts voor zo’n 100 jaar of zo…. Want daarna bestaat de mensheid niet meer. Want sex op 1,5 meter afstand is de meest veilige sex die er is…

TERUG