De vloer die energie levert

De vloer die energie levert

Bewegen kost energie. Dat realiseren we als we hijgend de top halen of het laatste stukje naar de auto strompelen. De wet van behoud van energie zegt dat er nooit energie verloren gaat. Het gaat altijd wel ergens heen, wordt omgezet in een andere vorm maar onder de streep kloppen de cijfertjes. We leven wat dat betreft in een geordende wereld.

Een aantal mensen heeft dit aan het denken gezet en ze kwamen tot de conclusie dat al onze beweging omgezet worden in energie. Maar dat is energie waar we nu niets mee kunnen. Dat moest anders worden. Zeker in een wereld waarin we steeds meer energie gebruiken. Daarom ontwikkelden ze  vloertegels die energie opwekken. Het idee was heel simpel. De uitvoering wat minder simpel maar het gaat als volgt. Als je op de tegels stapt worden deze iets naar beneden gedrukt door je gewicht. Deze beweging wordt opgevangen en omgezet in energie waar we wat mee kunnen. Zo kan het een lampje laten branden, (Lang leve de LED die niet zo heel veel nodig heeft.) of een accu opladen. Hoe meer er op de tegels gelopen of gesprongen wordt… hoe meer energie wordt opgewekt. Dat kan oplopen van 35 Watt per tegel.

Dat geeft natuurlijk mogelijkheden. Speciale tegels om te hinkelen in een speeltuin of gewoon op straat. Tegels in of voor een winkelpand of een volledige dansvloer. Met de opgewekte energie kunnen we dan de verlichting in de etalage laten branden of de dansloer aanlichten, een oplaadpunt voor telefoons maken, een display laten draaien en nog 100.000 andere dingen.

Als dit systeem gekoppeld wordt aan de alom vertegenwoordigde smart technologie dan kan het geheel naar een heel nieuw niveau worden opgetild. We kunnen mensen volgen als ze over de vloer lopen en aangeven hoeveel energie ze hebben opgewekt. Ben je een heel klantgerichte organisatie kan je ook nog een bedankje sturen naar hun smartphone met eventueel een kortingsbon voor hun aankoop. Je kan zien wanneer, waar en hoe mensen lopen en waar ze langer blijven staan. Hier kan je je layout en je product display op afstellen maar ook de inzet van je personeel. Naast energieopwekking krijg je als organisatie dus ook nog eens een enorme hoeveelheid aan waardevolle gegevens.  Voor een bedrijf min of meer een no-brainer lijkt mij. Als consument weet ik niet of ik nog steeds zo blij ben als ik weet dat al mijn gangen zonder problemen kunnen maar vooral ook worden nagegaan. Maar is dat nu ook al niet het geval?

 

 

TERUG