De waanzinnige boomhut met … 4 verdiepingen

De  Waanzinnige Boomhut met … 4 verdiepingen.

Moet te doen zijn…

Iedereen heeft het tegenwoordig over groen. Groene materialen, groene meubels, groene gebouwen en ga zo maar door.  Alles is of moet groen. Probleem is dat ik nog steeds weinig groen zie. Er wordt wel regelmatig gesproken en geschreven over het groene, levende of ademende gebouw. Maar wat ik over het algemeen zie is een blok, toren of kubus van metaal, glas of beton. Kortom weinig groen. Maar dat blijkt dus helemaal niet nodig te zijn. Je blijkt te kunnen bouwen met levende bomen.  Nu weten we dat eigenlijk best wel. Denk maar even aan de rozenboog , de lindengang of diverse wilgenstructuren. Maar dit gaat een verdiepinkje of 2 verder. Het is een echt gebouw waarbij de bomen door middel van een metalen steigerconstructie in een bepaalde vorm worden  gezet.

Dat is wat ik groen noem. In de winter is het gebouw kaal en kan de zon het opwarmen, in het voorjaar ligt er een groene waas over. In de zomer zitten medewerkers lekker  in de schaduw van de bladeren en in de herfst kleurt de boom en laat hij langzaam zijn blaadjes vallen. Dat is nog eens een levend gebouw. De boom is het gebouw, het gebouw is de boom.  Op deze manier krijgt  ‘de groene stad’ een heel andere lading en vooral ook een heel ander uiterlijk.

Een ander voordeel van deze manier van bouwen is dat kleine beschadigingen zelfhelend zijn.
Nadeel is dat het gebouw niet zo één twee drie staat. Maar dat is iets wat met de reguliere bouw ook wel eens voorkomt. Hoe lang zijn ze nu inmiddels bezig met Flughafen Berlin Brandenburg??
Ook gebouwonderhoud is van een iets ander kaliber en vraagt wat aanvullingen op de gebruikelijke functie eisen van de facilitair manager. Maar verder zie ik alleen maar voordelen bij het wonen en werken in een boomhut.

En natuurlijk hoef je niet in je bedrijfspand, als je dat niet wilt, een verdieping in te richten voor een krabbelatorium, een zwaar beveiligde aardappelchipsopslagruimte, een waterkanon met raketontsteking of een kettingzaagjongleer ruimte.  Aan  de andere kant is een openlucht bioscoop, een  bowlingbaan of een zelf pizzabedenk ruimte misschien geen gek idee.

baubotanik.org/en

 

 

TERUG