Er is meer dan alleen LED

Er is meer dan alleen LED

Met al het LED geweld van tegenwoordig zouden we bijna de glasvezelkabel vergeten. Maar glasvezel  en licht zijn al een heel oud stel en ze kunnen nog steeds prima met elkaar overweg. Ook al zijn ze wat naar de achtergrond gedrukt. De meest fantastische lamp die ik als kind ooit zag was zo’n pluim van draden die continu van kleur veranderde. Het zag er zo magisch en breekbaar uit. Ik wilde er altijd zo graag mijn handen doorheen halen. Bewegend, dansend, vloeibaar licht.

Mijn moeder die deze fascinatie prima begreep, waarschijnlijk omdat ze de neiging zelf ook maar met moeite kon onderdrukken, gilde dan altijd al direct: ‘Kijken doe je met je ogen!!!’. De overbekende zin die volgens mij nummer 2 is van het handboek: ‘Help ik ben moeder’ en die volgens mij direct na de placenta wordt afgeleverd. (En voor degene die het echt willen weten; nummer 1 is: ‘Haal die proppen/bananen/… uit je oren!’)

In diverse vakgebieden wordt glasvezel intensief gebruikt maar in het interieur is het als lichtbron eerder een uitzondering. De ledlamp voert inmiddels de boventoon onder het mom van energie zuinigheid, heldere lichtbron, goed afgebakende lichtkegel en weet ik niet wat. Niets mis mee. Als je in januari ’s morgens op kantoor aan de slag wilt heb je nu eenmaal licht nodig. Maar door ons alleen maar op de ledlamp te richten gaan we wel voorbij aan het magische van licht. Licht kan ook zo feeëriek zijn en vooral de flexibele glasvezel kan juist dit aspect van licht heel goed naar voren halen.

De kunstenares Anke Neumann is erg goed in het accentueren van dit onderdeel van licht. Zij maakt papier waarin zij glasvezelkabels verwerkt. Het zo ontstane papier is de basis van een aantal verbluffende sculpturen. Ook kunnen de vellen papier op de wand of het plafond worden geplakt voor een prachtig licht accent.

Licht is meer dan alleen licht. Het is de bron van leven. Het is emotie. En er is niets mis mee met het toepassen van emotie op de werkvloer. We zijn tenslotte gelukkig (nog) geen computers.

lichtpapier.de

 

 

TERUG