Blog: Hoe slim groen kan zijn

Hoe slim groen kan zijn

Groen is helemaal hot vandaag de dag. Niet alleen dat men alles “groen” en circulair wil doen maar ook in het gebouw. Grote bomen, green walls, er worden zelfs hele tuinen aangelegd. Eigenlijk kan je als gerespecteerd bedrijf niet meer zonder.
Vol verbazing sta ik hier naar te kijken. Niet omdat ik dit grote onzin vindt. In tegendeel. Het is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik er eigenlijk nooit aan gedacht heb om hier een marketing aspect van te maken. Iets wat ik bij deze dus graag recht wil zetten.
Bij mij is er nog nooit een plattegrond of tekening de deur uit gegaan zonder een forse plant erop of een bosje bloemen op tafel. Zonder groen is voor mij een ontwerp niet af. Het hoort erbij. Het is iets wat niet alleen visueel maar ook in werkelijkheid  ‘leven’ in een ontwerp brengt.
Voor sommige bedrijven ligt hier dan ook net het probleem. Het is een levend element.

Een bloeiende Cactus

Ooit vroeg mijn zus (toen wij beiden nog thuis woonden) “Wat zou ik voor plant nu in mijn kamer kunnen zetten. Het is er zo donker? Ze gaan telkens dood.” Hierop antwoordde ik naar alle eerlijkheid: “Wat dacht je van plastic. Zonder water zal geen enkele plant het op welke plek dan ook doen.” Mijn zus had namelijk de eigenschap om wel eens 4 weken hun bestaan te vergeten. Waarna ze weer in de picture kwamen als er blaadjes op de grond begonnen te vallen. Wat dan ook meestal aangaf dat elke reddingsactie te laat kwam. Eerlijkheidshalve moet ik hier wel aan toevoegen dat mijn zus zonder problemen allerlei cactussen in bloei krijgt en dan bedoel ik dus niet dat ze er strobloemetjes in prikt. Ze kijkt mij ook vol verbazing aan als ik zeg dat ik dat niet voor elkaar krijg. Volgens haar is daar echt niks moeilijks aan. Je vergeet ze gewoon en verzuipt ze daarna. Daar blijken die dingen het dus bijzonder goed op te doen.

Geel Gras

Regelmatig kom ik bij bedrijven waar het geijkte gras geel en treurig voor zich uit vegeteert. Zelfs cactussen zijn niet meer dan verschrompelde balletjes. Laat ik dan even melden voor degene die het nog niet wisten. Een cactus heeft weinig water nodig. Maar hij heeft wel water nodig….. zonder doet ook een cactus het niet. Als binnen een bedrijf niemand zich verantwoordelijk voelt voor leven dan gaat het leven dood. Het is een simpel (non)actie-resultaat verhaal. En wat zegt dat over jouw bedrijf dat er verschrompelde cactussen en andere verleppiatjes voor je ramen staan. En als we dan toch even wat aan introspectief bezig zijn: Wat zegt het over jouw manier van omgaan met leven, met je medewerkers, met je klanten?
Om maar weer eens in herhaling te vallen. De manier waarop je je interieur van je bedrijf inricht kan je geld opleveren of geld kosten.

Meer daarover weten. Lees het e-book “Waarom je kantoorinrichting je geld kost.”

Groene Vingers

Nu kan je als bedrijf heel erg beschermend zijn voor alle leven. Diervriendelijke muizenvallen gebruiken voor elke verdwaalde Mickey Mouse die jouw pand bezoekt, milieuvriendelijk onkruidverdelgingsmiddel gebruiken (blijf hier mijn vraagtekens bij zetten) en beter leven hamburgers in je restaurant verkopen. Dat wil alleen nog niet zeggen dat je groene vingers hebt.
Dat kan gewoon. Zelf kan ik een aardige (groente)tuin in elkaar zetten maar ook ik heb planten die direct de geest geven zodra ze mij maar zien.  Ook daar zijn tegenwoordig mouwen aan te passen.
Je kan tegenwoordig hele tuinen kopen inclusief onderhoud. Je kan iemand inhuren die regelmatig voorbij komt met een gietertje of (als je een grote tuin hebt) een hele tankwagen met water. En je kan in dit digitale tijdperk dingen ook smart maken. Die twee lijken goed samen te gaan. Zo is er Hexa, een soort van robot spin die met je plant aan de wandel gaat om deze in of uit de zon te plaatsen zodat deze altijd voldoende zonlicht krijgt. Verder zal Hexa je er aan herinneren om zijn groene metgezel water te geven door ongeduldig met zijn pootjes te tikken. Tegenwoordig is niets te gek. Als ik dan nog een upgrate zou mogen voorstellen. Kunnen ze niet ook zelf naar de kraan wandelen en zichzelf wat water geven. Dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar…..

TERUG