Hoe ziet een gebouw eruit?

Hoe ziet een gebouw eruit?

Als je westerse kinderen vraagt een huis te tekenen komen ze meestal wel op het zelfde uit. Een vierkant blokje met een driehoekje er bovenop. Woon je in een flat dan wordt het onderste blokje wat uitgerekt zodat het een rechthoek vormt. Geen kind maakt zich druk over waar het huis van is gemaakt. Veel belangrijker is de zon in de hoek van de tekening, de bloemetjes op de horizon lijn en de vlinders in de lucht. Kinderen weten instinctief waar het om gaat en wat belangrijk is.

In onze beleving is een gebouw over het algemeen uit stenen opgebouwd of het bestaat uit een staal- of betonskelet. Geen van allen erg milieuvriendelijk en ook op het gebied van warmte of geluidsisolatie zitten er aan een dergelijke constructies wat haken en ogen.

In Scandinavische landen bouwt men al jaren huizen van hout. Het product hoeft niet van ver te komen; het staat gewoon in de achtertuin, isoleert als de beste, creëert een uitstekend binnenklimaat en is volledig recyclebaar. Milieuvriendelijker kan het bijna niet.

Toch zien wij als nuchtere Hollanders dat meestal niet echt zitten. Tussen onze oren zitten nog steeds die bakstenen. Daarom bedacht een bedrijf het volgende. Stenen maar dan van hout. Ze noemen het brikawood. Eigenlijk maak je van plankjes, via zwaluwstaart verbindingen, vierkante bakjes die je zonder spijkers of lijm, in elkaar schuift. Je wanden worden dus flatpack geleverd en de gemaakte bakjes stapel je als een soort van Lego op elkaar. Zo blijft het allemaal lekker Scandinavisch.

Blijf ik alleen zitten met de vraag waarom wij ooit zijn over gestapt op stenen huizen? Overblijfsel van de Romeinen??

http://www.brikawood-ecologie.fr/home/

 

 

TERUG