Ken je het verhaal van water en zout?

Ken je dat verhaal van water en zout?

Dat water…. Dat kennen we wel. Dat komt regelmatig uit de lucht vallen en (in ons geval) bij voorkeur op momenten dat het ons niet uit komt zoals bijvoorbeeld tijdens onze vakantie.

Zout. We horen er veel over. Ons eten is te zout en we gebruiken er te veel van . Maar het is ook een eerste levensbehoefte. Gandhi  liep er een hele mars voor om er een handvol van op te halen.

Combineer je die twee dan krijg je zout water. En daarvan hebben we meer van dan van zoet water. Verder is het best wel een agressief goedje zoals elke bewoner aan de zeekust je kan vertellen.

En als we ergens heel veel van hebben denken veel ontwikkelaars en ontwerpers. Dat is leuk. Ik heb een grondstof waar een overmaat van is, waar ik makkelijk aan kan komen en die daarom ook heel goedkoop is….  Daar ga ik wat mee doen.

Het feit dat zout water chemisch actief is als het wordt gecombineerd met metalen bracht twee ontwikkelaars van het bedrijf Sustainable Alternative Lighting op een idee. Elke chemische reactie wekt namelijk energie op. En met energie kunnen wij wel wat.

Het eindresultaat werd  een zeer betaalbare SALt lamp. Deze lamp werkt  4 dagen werkt op een glas zeewater. (maar gewoon zelf gemaakt zout water werkt ook).

1,2 biljoen mensen op de wereld hebben geen toegang tot elektriciteit en verlichten hun omgeving met kerosinelampen.  Met alle gevolgen van dien. Branden en ernstige brandwonden zijn geen uitzondering. En als je ziet dat het roet van de wanden af loopt; dan weet je dat het met de longen van de bewoners ook niet al te best gesteld is.

Het bedrijf heeft de doelstelling om juist deze groep mensen te helpen met hun lampen. Dat wil alleen niet zeggen dat wij “gewone” mensen er ook geen gebruik van zouden kunnen maken. Ik zie nog bij genoeg mensen een gaslampje of kaarsje op tafel staan als ze buiten zitten of tijdens de vakantie.

Een goed idee blijft tenslotte een goed idee nietwaar….

 

 

TERUG