Natuurlijk licht in donkere ruimten

Natuurlijk licht in donkere ruimtes

Volgens de ARBO wet moeten werkplekken in Nederland door kunstlicht of door daglicht worden verlicht. Daglicht is dus niet verplicht. Er moet licht zijn. Maar of dit natuurlijk of kunstlicht is , dat maakt niet uit.
Er zijn dus heel wat medewerkers in Nederland die het zonder natuurlijk licht,  met een heel klein raampje of met een atrium aan het eind van de gang moeten doen. In sommige gevallen is het bedrijf zo ingebouwd  dat de ramen dan wel groot zijn maar toch maar weinig licht toelaten. En dat terwijl direct contact met natuurlijk licht enorme voordelen voor de lichamelijke en psychische gezondheid hebben.

Gelukkig wordt tegenwoordig bij de bouw van een nieuw pand ruim aandacht besteed aan de toetreding van daglicht. Al was het alleen maar om de energierekening naar beneden te brengen. Maar daar heb je weinig aan op jouw kantoor in de binnenstad met uitzicht op het gebouw van de buren.

Ik hoor je denken. Daar hebben ze tegenwoordig toch van die daglichtlampen voor. Klopt. Daarmee kan je al een hoop bereiken. Helder licht in de morgen dat langzaam overloopt in geler licht naarmate de dag vordert.  De dynamiek zit hem bij deze lampen in licht intensiteit en kleur.

Volgens de ontwerper Leslie Nooteboom is dat niet voldoende. Daarom ontwierp hij Komorebi.
Komorebi is een Japans woord dat vertaald zoveel betekend als het effect van zonlicht dat door de bomen valt . De zon en schaduw tekening op de straat onder eeuwenoude bomen. De zon die door het raam schijn en zich gedurende de dag verplaatst over de muur.
En dat is dan ook wat Komorebi  doet. De lamp projecteert niet alleen de kleurpatronen van daglicht maar ook de positie van natuurlijk licht. Het lijkt alsof er licht door een raam heen valt en dat inclusief bewegende takken of de reflectie van bewegend water.  Licht  dan net als natuurlijk licht over je muur ‘wandelt’. De lamp niet groter dan een kleine potplant en kan een verscheidenheid aan patronen en vormen projecteren.

Je hebt dus geen natuurlijk daglicht nodig om een mooi schaduwpatroon op de muur te krijgen en zo je ruimte indirect te verlichten. Als gebruiker ben je volledig vrij in waar en wanneer je het licht wil zien en hoe het eruit moet zien.  En omdat het hier in feite om een computerprogramma gaat, kan je de simulatie elke dag opnieuw kan laten lopen. De computercode is zo gemaakt dat de simulatie niet elke dag exact hetzelfde is. Daardoor wordt de projectie nog realistischer.

Perfect voor iedereen die meer daglicht op kantoor wil of die een hekel heeft aan die trieste grauwe dagen, wanneer de zon niet wil schijnen en het continu lijkt te regenen. Dan is een zonnetje op de muur toch een leuke oppepper…

Komorebi.studio

 

 

TERUG