Plastic Vissen

Plastic Vissen

Ook het achteloos weg gegooide plastic komt uiteindelijk in het afvoerputje terecht. En ons wereldwijde afvoerputje is de oceaan. Al het daarin ronddrijvende plastic creëert zo langzamerhand een echt probleem.  Niet in het minst omdat delen van dit probleem op stranden wereldwijd wordt uitgekotst maar ook omdat onze vis verpakt en wel uit diezelfde oceaan gehaald wordt.
Die prachtige stranden in verre oorden. Ach dat is ver van ons bed en hier valt het toch nog wel mee!? Maar als Hollanders houden we wel van onze vis. En als we op de hoogte worden gebracht dat die vis tegenwoordig eigenlijk geen plankton of andere vissen meer eten maar plastic en dat wij daarmee ook plastic in onze voeding krijgen… dan wordt het natuurlijk een heel ander verhaal.

Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die het asociaal vinden om je rotzooi zomaar te laten rondslingeren en er anderen en de natuur mee te belasten. Daarnaast zijn er mensen die niet blijven afwachten tot overheden, grote milieucongressen en weet ik wat voor logge instanties eens een keer wat concreets zeggen of doen, maar die zelf met ideeën komen en gewoon aan de slag gaan en de troep van anderen opruimen.
Zo is in Amsterdam Plastic Whale ontstaan. Een organisatie die het probleem van het plastic dat de kanalen van Amsterdam vervuilt als uitgangspunt heeft genomen en er op diverse en heel slimme manieren naar heeft gekeken.

Als eerste hebben ze manieren gezocht waarop ze het plastic uit het kanaal kunnen vissen. De meest simpele oplossing daarvoor zo bleek, was gewoon door de mouwen op te stropen.
Maar wie gaat dat plastic eruit halen? Ook hiervoor kwam men met een simpele oplossing. Plastic Whale biedt bedrijven en organisaties een heel speciaal uitje aan. Je mag van Plastic Whale komen plastic vissen.

En dan heb je die berg plastic.  Wat ga je daar dan mee doen? Als eerste zorg je er voor dat mensen plastic niet meer zien als een wegwerp product maar als een waardevolle grondstof. Dit doe je door er mooie producten van te maken. Dit ruimt de berg plastic op die jij hebt verzameld en door het zien van mooie producten gemaakt van dat “afval” zullen mensen plastic ook minder snel laten rondslingeren  Als je de producten die je maakt dan ook nog eens interessant maakt doordat het verhaal ervan er duidelijk bij vertelt of laat zien, creëer je een product dat voor mensen extra interessant is om aan te schaffen. En dan heb je uiteindelijk je uit de gracht geviste plastic verkocht.

Zo heeft de organisatie een aantal bootjes laten maken; waarmee je dus kan plastic vissen. Maar hebben ze ook contact gelegd met Vepa en Design studio LAMA Concept. Uit deze combinatie is een hele interessant en ook hele mooie collectie kantoormeubilair voort gekomen. Kijk maar eens op de website plasticwhale.com

 

 

TERUG